Nóż kuchenny Kasumi Damascus Sashimi, kuty VG-10 210mm (85021)
Nóż kuchenny Kasumi Damascus Sashimi, kuty VG-10 210mm (85021)
Nóż kuchenny Kasumi Damascus Sashimi, kuty VG-10 210mm (85021)
Nóż kuchenny Kasumi Damascus Sashimi, kuty VG-10 210mm (85021)
Nóż kuchenny Kasumi Damascus Sashimi, kuty VG-10 210mm (85021)
Nóż kuchenny Kasumi Damascus Sashimi, kuty VG-10 210mm (85021)

Nóż kuchenny Kasumi Damascus Sashimi, kuty VG-10 210mm (85021)

1 258,00 zł
Brutto
Ostatnie sztuki w magazynie

 

 ✭ Kurier 17zł   ✭ Paczkomat 13zł

Kasumi Damascus Sashimi 21 z rdzeniem ze stali nierdzewnej VG-10 wykończony 32 warstwowym damastem. Wykonany tymi samymi metodami co miecze samurajskie, z wygodną, europejską rękojeścią z drewna pakka. Uwaga!!! Bardzo ostre!!! W 2002 roku noże "KASUMI" zdobyły nagrodę Design Plus Award na targach Ambiente Messe w Niemczech.

Damascus - najwyższa seria noży kuchennych Kasumi. Głownie wykonano ze stalowej "kanapki", w której twardy rdzeń z VG-10 otulony jest dwiema warstwami 32 warstwowego damastu ze stali nierdzewnej. Charakterystyczny wzór damastu powstaje poprzez skucie ze sobą wielu warstw stali, podobnie jak robiono to w japońskich mieczach.  

VG-10 – gatunek nierdzewnej narzędziowej stali stopowej stworzonej w Japonii specjalnie do wyrobu wysokogatunkowych ostrzy i noży. Receptura stali została stworzona przez Takefu Special Steel co. Ltd, której siedziba mieści się w Takefu, w Prefekturze Fukui. Początkowo wykorzystywana w produkcji noży kuchennych, szybko znalazła zastosowanie jako doskonały materiał na ostrza użytkowe. Ze względu na restrykcje w imporcie, niemal wszystkie noże ze stali VG-10 produkowane są Seki w Japonii.

Głownia - niezwykle ostra o kształcie Sashimi (Yanagiba), idealna do przygotowywania tradycyjnego sushi i sashimi, porcjowania, filetowania, ściągania skóry. Jednostronny szlif pozwala kroić żywność w cieniutkie plastry. Wysoko hartowany rdzeń z VG-10 został mieszczony pomiędzy dwoma warstwami 32 warstwowego damastu ze stali nierdzewnej, których zadaniem jest chronienie rdzenia przed korozją i uszkodzeniami mechanicznymi. Ostrze wyprowadzono szlifem jednostronnym (Single Beveled) który gwarantuje świetne właściwości cięcia.

Rękojeść - z laminowanego drewna pakka. Ergonomicznie ukształtowana, umożliwia długą pracę bez zmęczenia dłoni. Odporna na wysoką temperaturę i agresywną chemię czyszczącą.

UWAGA!
Nóż można czyścić w zmywarce, dla przedłużenia jego żywotności zaleca się jednak mycie ręczne w łagodnym detergencie.

Made in Japan
Kasumi to wiosenna mgła, dobrze znane zjawisko w Japonii, które osiada nad górami i osłoniętymi dolinami wiejskiej Japonii. Wzór na głowni stara się oddać piękno i tajemniczość tego zjawiska. Noże Kasumi produkowane są w Seki City słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży. 

Dane techniczne:
Numer produktu: 85021
Nazwa produktu: Kasumi Damascus Sashimi

Długość całkowita: 345.0 mm / 13.6"
Długość głowni: 210.0 mm / 8.27"
Grubość głowni: 2.0 mm / 0.079"
Długość rękojeści: b.d.
Grubość rękojeści: b.d.
Waga: 210.0 g / 7.41 oz

Materiał głowni: VG-10 Core / 32 layers Damast
Twardość głowni: 59-60 HRC
Szlif ostrza: Single Bevelled
Wykończenie głowni: Damast

Materiał rękojeści: Pakka Wood
Kolor wykończenie rękojeści: Black

Pochwa (kabura): Brak
Akcesoria dodatkowe: Brak

Projekt: Kasumi
Marka: Kasumi
Producent: Sumikama Cutlery mfg. co., ltd. Japonia
Kraj pochodzenia: Japonia

O

 We ship to EU countries.
Kasumi
K-85021
1 Przedmiot

Opis

Długość towaru w centymetrach
49
Wysokość towaru w centymetrach
3
Szerokość towaru w centymetrach
7
Waga gabarytowa w gramach
171.5
POLECAMY
JAPOŃSKA PRECYZJA CIĘCIA