Smoker Borniak BBQ INOX Timer BBDST-70 v1.4

5 299,00 zł
Brutto
Ostatnie sztuki w magazynie

 

 ✭ Kurier 17zł   ✭ Paczkomat 13zł

Smoker Borniak BBQ INOX Timer BBDST-70 to nowoczesna wędzarnia, która doskonale nadaje się do domowego wędzenia i z powodzeniem może być wykorzystywana w gastronomii oraz agroturystyce, czyli wszędzie tam, gdzie zależy nam na skróconym czasu wędzenia i podpiekania wyrobów.

Dzięki zastosowaniu mocnej grzałki 1115 W wędzarnia szybko nagrzewa się do temperatury nawet 150°C i utrzymuję zdefiniowaną temperaturę niezależnie od temperatury zewnętrznej. Nad długością procesu wędzenia czuwa wbudowany timer, dzięki czemu mamy pewność, że nasze smakołyki będą idealnie uwędzone.

Smoker Borniak BBDST-70 ma nowy system sterowania, który ułatwia obsługę wędzarni i zwiększą kontrolę nad procesem wędzenia. Sterownik Simple czuwa nie tylko nad pracą generatora dymu, ale również nad temperaturą i czasem wędzenia. Podczas wędzenia utrzymywana jest cały czas stała temperatura, a po zakończeniu procesu, smoker automatycznie się wyłącza. Dzięki takiej funkcjonalność wędzarnia Smoker Borniak BBDST-150 jest niemal bezobsługowa. Smoker BBDST-70 ma pojemność 70 l, co pozwala na wędzenie nawet 10 kg wsadu. Nasze wyroby możemy wędzić w pozycji horyzontalnej lub wiszącej (za pomocą haków i poprzeczek).

Smoker Borniak BBQ INOX Timer BBDST-70 - profesjonalne wędzarnie ze stali nierdzewnej w sklepie Kolba

 

W wędzarni Borniak BBDST-70 dzięki bocznym uchwytom możemy wędzić aż na 6 półkach równocześnie. Rozwiązanie to jest najbardziej przydatne podczas wędzenia serów i ryb układanych na wędzarniczych półkach. Odległość między półkami wynosi ok. 90 mm, ale razie potrzeby wędzenia większych porcji możemy łatwo dostosować przestrzeń, redukując ilość półek.

W komorze zastosowano grzałkę o mocy 1115 W, która szybko nagrzewa się do temperatury max. 150°C i utrzymuje temperaturę ustawioną przez na sterownik. Na wysokość temperatury w komorze wpływa oczywiście praca 115 W grzałki generatora dymu, która może rozgrzać przedział komory nawet do 50°C. Odpowiada ona za kontrolowane spalanie zrębek wędzarniczych oraz wytwarzanie czystego dymu wędzarniczego. Stalowa konstrukcja Smokera Borniak BBDST-70 gwarantuje utrzymanie ciepła w komorze wędzarniczej. Zmniejsza to zużycie energii elektrycznej oraz ogranicza koszty wędzenia. Szczelność konstrukcji uzyskano dzięki zastosowaniu podwójnych ścianek komory wypełnionych pianką poliuretanową. Istotną funkcję pełnią również uszczelnione drzwi komory z zamknięciem na magnes. Gruba uszczelka silikonowa drzwi zatrzymuje ciepło wewnątrz wędzarni i nie wypuszcza dymu na zewnątrz.

Korpus zewnętrzny wędzarni także powstał ze stali nierdzewnej, która jest odporna na zmienne pogodowe panujące na zewnątrz. Wnętrze komory wędzarniczej wyłożono blachą z atestowanej stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Podczas spalania zrębków generator wytwarza dym wędzarniczy niezbędny do wędzenia. Spirala transportuje zrębki na powierzchnię grzałkę, gdzie są poddawane kontrolowanemu spalaniu. Proces ten odbywa się w sposób ciągłym, co gwarantuje efektywne rozprowadzenie dymu wewnątrz całej komory i wpływa na doskonałą jakość wędzonych wyrobów. Zasypanie zasobnika generatora dymu 2 l wiórkami pozwala na wędzenie do 8 godzin.

W wędzarni BBDST-70 zastosowano zmodernizowaną misę odgrodową, poprawiając przepływ powietrza oraz odprowadzanie tłuszczy. W tym istotnym elemencie wędzarni znajdującym się w dolnej części komory nad grzałką generatora dymu gromadzą się skropliny powstające w wyniku oddziaływania wysokich temperatur. Odpowiednia konstrukcja misy odgrodowej umożliwia odprowadzenie tłuszczu do misy umieszczonej poniżej. Poziomowy układ otworów misy gwarantuje prawidłowy obieg dymu wędzarniczego w całej komorze wędzarni. Wędzarnia cyfrowa Borniak BBDST-70 ma praktyczny kominek z szybrem służącym do regulacji ilości dymu w komorze. Kominek ma prosty i bezawaryjny mechanizm służący do kontroli ilości dymu w wędzarni, który do regulacji cugu wykorzystuje przesłonę obsługiwaną dźwignią. Na dnie przewodu komina znajduje się taca, która wyłapuje większość nieczystości skraplających się w kominie podczas wędzenia. Nowe uchwyty montażowe ułatwiają regulację wysokości nóżek wędzarni. W razie potrzeby można je także wymienić na kółka (opcjonalnie) by w prosty i wygodny sposób zmieniać położenie wędzarni.

Cechy Smoker Borniak BBQ INOX Timer BBDST-70:

  • Timer pozwala na ustawienia czasu pracy grzałki oraz oddzielnie czas pracy generatora dymu i osuszania.
  • Elektroniczny panel sterowania zapewnia precyzyjną kontroli temperatury,
  • maksymalna temperatura do 150°C gwarantuje niskie koszty eksploatacji,
  • pojemność 70 litrów umożliwia wędzenie do 10 kg mięsa lub wędzonej żywności.
  • 7 poziomów wędzenia
  • szczelna stalowa konstrukcja z izolowanymi ściankami, magnetycznie zamykanymi drzwiami oraz z silikonową uszczelką
  • komora wewnętrzna wykonana ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością,
  • misa ściekowa na tłuszcz oraz miseczki na wodę i popiół wykonane ze stali nierdzewnej,
  • komin z szyberem do regulacji gęstości dymu
  • ciągłe, optymalne wytwarzanie dymu do 8 godzin bez ponownego napełniania i podgrzewania przy niskich kosztach eksploatacji,
  • podstawa na 4 nogach o regulowanej wysokości z opcją wymiany na kółka
  • korpus zewnętrzny wykonany z blachy ze stali nierdzewnej o wysokiej odporności na warunki atmosferyczne.
Borniak
388-055
1 Przedmiot

Opis

Zasilanie wędzarni
elektryczne
Materiał konstrukcji/szkieletu/body
stal nierdzewna
Typ wędzarni
przenośny
Producent
Borniak, Polska
Design wędzarni
nowoczesny
phone
phone